Baskı Öncesi Hazırlık

Baskı Öncesi

CTP Nedir ?

Baskı sistemlerinde gelişen teknolojiyle birlikte önemli ilerlemeler olmuştur. Geçmişte müşteriye ulaşması uzun zaman alan basılı ürünler günümüzde hem kısa zamanda üretilebilmekte hem de yüksek kalitede tüketiciye sunulmaktadır. Pica Ambalaj firması olarak Baskı kalitesinin artmasında kalıbın istenilen kalitede hazırlanması büyük önem taşır. Bu nedenle günümüzde CTP “Computer to Plate” sistemi yukarıda bahsetiğimiz baskı süresinin kısaltılması ve kalitenin artırılmasında direkt etkili kriter olarak öne çıkmaktadır.

Matbaacılık için matbaada baskıdan önce hazırlık aşaması denildiği anda akla CTP gelir. CTP (computer to plute) bilgisayardan kalıba pozlandırma olarak bilinir.

Pica Ambalaj Baskı öncesi bölümümüz; en modern grafik tasarım, sayfa düzenleme, DTP ve dijital rötuşlama donanım ve yazılımları, dijital plotter makineleri, bilgisayardan baskı kalıbına direkt pozlama yapma imkanı sağlayarak baskı kalitesini artıran ve zaman tasarrufu sağlayan modern CTP kalıp pozlama makineleri kullanmaktadır.

Teknikerlerimiz, grafik tasarım, düzeltme, tashih, sayfa düzenleme, renk ayrımı ve elektronik montajlama konularında oldukça deneyimlidir.

Baskı öncesi hazırlık bilgisayardan kalıba sisteminin ilk aşamasıdır.

 

Renk Yönetim Sistemi Nedir?

Bir renk yönetim sistemi (CMS), renkleri görüntülemek için kullanılan ortam veya aygıta bakılmaksızın renklerin aynı kalmasını sağlamak için kullanılan bir yazılım araçları topluluğudur. Renk cihazlara bağlı olduğundan ve farklı cihazlar renk üretmek için farklı teknolojilerden yararlandığından, ortamlar arasındaki renk tutarlılığı büyük bir zorluktur. Tarayıcılar, monitörler, görüntü ayarlayıcılar ve yazıcılar gibi cihazlarda renk yönetimi sistemi kullanılır. Herhangi bir renk yönetim sisteminin odağı, farklı uygulamaların, cihazların veya işletim sistemlerinin renkleri tutarlı bir şekilde göstermesini sağlamaktır.

Bir aygıtta gördüğü renk, rengi üreten aygıta bağlıdır. Başka bir deyişle, renk cihaza bağlıdır. Tarayıcı, görüntüyü RGB renklerini gösteren bir monitörün renk yorumundan farklı olabilecek belirli RGB değerleriyle yorumlayabilir. Tutarlı sonuçlar elde etmek için farklı cihazlara farklı değerlerin gönderilmesi gerekir. Bunun için denklemler, tablolar veya diğer benzer araçların yardımıyla gerçekleştirilen dönüşümler gereklidir. Aslında, birçok ürünün renklerini üretme kalitesi, bu renk dönüşümlerini yapabilme kabiliyeti ile değerlendirilir. Renk dönüşüm sistemlerinin bu dönüşümleri gerçekleştirmek için kullandığı tekniklerden biri de renk profillerini kullanmaktır. Renk profili, bir aygıtta bulunan renk uzayının matematiksel bir temsilidir.

Farklı bir cihazda, bu renk alanı daha sonra çevrilir ve gerektiğinde gerekli renge dönüştürülür. Bununla birlikte, tüm grafik türleri için tek bir renk çeviri yöntemi ideal bulunamamıştır ve bu nedenle, herhangi bir renk yönetim sistemi, belirli grafik öğelerine çeviri yöntemlerinin seçimi ile sağlanmaktadır. Renk sunumu için tek bir ortam kullanılıyorsa, renk yönetim sistemine gerek yoktur. Renk yönetimi, farklı türdeki aygıtların yanı sıra çevrimiçi veya basılı ortamlar için renkli grafikleri yeniden kullanırken kullanılır. Renk yönetim sistemlerinin kendileriyle ilişkili birçok faydası vardır. Farklı cihazlarda tutarlı ve öngörülebilir renk çıktısı elde edilmesine yardımcı olurlar ve ayrıca gönderildiği cihazdaki orijinal grafikleri veya ayarları manuel olarak ayarlamadan renkli dokümanları farklı cihazlara göndermeye yardımcı olurlar.

 

 Renk ve Işık

Cisimleri görmeyi, renkleri ayırt etmeyi sağlayan fiziksel enerjiye IŞIK denir.

Fiziksel bağlamda rengi, ilk olarak İngiliz fizikçi Isaac Newton, 17. yüzyılda incelemiştir. Işığı prizmadan geçirerek renklerine ayıran Newton; bu deneyde, bir odayı tamamen karartmış, pencereye açtığı yuvarlak bir delikten gelen güneş ışığını dört cepheli bir piramitten geçirerek beyaz bir perdeye yansıtmıştır. Güneş ışığını parçalayan prizma, ışığı yedi ayrı renge dönüştürmüştür. Işığın bir prizmadan geçirilerek yedi ayrı renge dönüştürülmesi işlemine tayf (spektrum) denir. Bu yedi renk; kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor ve laciverttir.

Newton, söz konusu deneyde, beyaz ışığı ayrıştırıp renklerin farklı dalga boylarına sahip olduğunu saptamıştır. Işık, elektromanyetik bir dalgadır ve bu dalga hareketinden, farklı renkler meydana gelmektedir.

İnsanlar, çıplak gözle ışığın küçük bir bölümünü görebilir. Çıplak gözle görülebilen aralık, 400-750 nm’dir. Renkleri farklı görmemizin asıl nedeni, bu renklerin farklı dalga boylarına sahip olmalarıdır

Toplamsal Renk Modeli (RGB)

RGB, red-green-blue renklerinin kısaltmasıdır. Bu kısaltmada karşılık bulan, kırmızı-yeşil-mavi renkleridir. Bu renkler, ışıksal renk sistemi veya ana renkler olarak da bilinir ve güneş ışığındaki üç temel rengi ifade eder. RGB uzayında tüm renkler, üç ana rengin farklı oranlarda birleştirilmeleriyle oluşur. Dijital tasarım dünyasının renk düzenlerken referans aldığı RGB, 19. Yüzyılda geliştirilen bir renk modelleme sistemime verilen addır. Örneğin, bu üç rengin %100 oranında bir araya gelmesiyle beyaz renk ortaya çıkarken, %0 oranında birleşmeleriyle de siyah renk oluşur.

Işıksal renkler; tarayıcı, fotoğraf makinesi, bilgisayar ve televizyon ekranlarında görüntü oluşturmada kullanılmaktadır.

RGB renk modeli bir cihaz odaklı renk modelidir. Renk elementleri ve bu elementlerin kırmızı, yeşil ve mavi renk düzeylerine verdikleri tepkiler üreticiden üreticiye hatta bazen aynı cihaz içerisinde bile değiştiği için farklı cihazlar RGB renklerin derecelerini farklı algılarlar ya da farklı üretirler. Bu nedenle RGB renkleri farklı cihazlar arasında aynı renk tonuna işaret etmeyebilir.

Çıkarımsal Renk Modeli (CMYK)

Maddesel renkler veya ara renkler olarak da bilinen CMYK renkleri şunlardır. C-Cyan (Sayan), Y-Yellow (Sarı), M-Magenta (Macenta), K-Siyah-Key-Kontrast

Matbaacılık sisteminde (baskıda) CMYK renk modelleri kullanılır. C-M-Y renklerinin bileşeni, teorik olarak siyah rengin oluşumunu sağlar. Fakat baskı esnasında üç rengin mürekkepleri yeterli renk yoğunluğunu sağlayamadığından tam olarak siyah renk elde edilememektedir. Bu nedenle, baskıda en son siyah renk kullanılır. Siyah renk, anahtar renktir ve bu nedenle İngilizcedeki “key (anahtar)” sözcüğünün ilk harfi, CMYK’deki “K”yi ifade eder. CMYK renk modellerinin karışımından milyonlarca renk elde edilmektedir

CMYK, mürekkep ve boya kullanan baskı makinelerine ulaşması gereken tasarımların formatıdır. CMYK baskıda kullanılan 4 Ana Renktir. Ana renklerin kullanımı ile yapılacak olan baskılama çalışmaları ana renklerin sırası ile üst üste baskılanması ile meydana gelir. Ara renklerin oluşumu için ana renklerin karışımı gerekmesinden dolayı tasarımcıların bu renkler üzerinde çalışma yapması gerekir. İyi bir tasarımcı renk uzayı nedir bileceği için baskı çalışmalarında siyahtan elinden geldiğince yararlanmaz. Siyah ile yapılacak olan çalışmalar hataya daha yatkın olacağı için siyah rengin elden geldiğince kullanılmaması gerekir.

 

Kutu Ambalaj Tasarım

Kutu Ambalaj tasarımı, tasarım ve ambalaj bilgisine sahip uzman kişilerce yapılması gereken önemli bir konu. Ambalaj Kutu tasarımı ancak alanında uzman grafik tasarımcılar ve endüstriyel ürün tasarımcıları tarafından hazırlanırsa etkili ve amacına hizmet eder. Ürün Ambajlama için yapılan masrafın karşılığını fazlasıyla karşılayan, pazarlama sıkıntısı olmayan ürünler ortaya çıkarır.

PDF Format

Tüm profesyonel programların dışarı aktarma formatında PDF format mevcuttur.

Adobe firmasının geliştirdiği bir format olup, açılımı Portable Document Format (Taşınabilir Dosya Formatı)`dır. Başta sadece ücretsiz Acrobat Reader programı tarafından açılabilen PDF belgeleri, günümüzde birçok profesyonel yazılım tarafından tanınmaktadır. PDF dökümanın taşınabilirliğinin en önemli özelliklerinden birisidir. Orjinal dökümanda kullanılan bütün dataların (yazı karakterleri, imaj belgeleri, vektörel (cizgisel) objeler vs.) PDF tüm özelliklerini içinde tutar. (Embedded Özelliği) Kullanıcıların hazırladıkları işleri gerek sunum, gerek baskı onayı, hatta baskı için PDF formatına dönüştürmelerinin avantajları saymakla bitmez.

Pica Ambalaj

İletişim

Selvilitepe Osb. Mah. 1872 Cad. No:11/1 1. Org. San. Böl. Turgutlu/Manisa

0 236 503 0 500

0 236 503 36 42

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

  • 0 236 503 0 500
  • +90 236 503 36 42
  • Selvilitepe Osb. Mah. 1872 Cad. No:11/1 1. Org. San. Böl. Turgutlu/Manisa